Muistot talteen matkustaessa

Auto ajaa aavikolla

Valokuvaaminen matkustaessa on yleisin ja helpoin tapa ikuistaa koti- ja ulkomaan matkat. Matkakuumeen yllättäessä voit astua helposti aiempien matkojen tunnelmaan selaamalla ottamiasi kuvia, ja saatat jopa saada inspiraatiota tulevia seikkailuita varten.

 

Helpottaaksemme kuvaamistasi matkoilla, kokosimme tähän blogiin tärkeimmät vinkit sekä kameroiden että kuvaamisen suhteen.

 

Mikä kamera mukaan matkalle?

Oikean matkakameran löytäminen riippuu monesta tekijästä, kuten esimerkiksi matkan pituudesta, kuvaajan tottumuksista ja matkatavaroiden määrän mahdollisesti asettamista rajoitteista. Toki järjestelmäkameran nimeen vannovat ammattilaiskuvaajat eivät suostu tinkimään kalustonsa laadusta vaan kantavat isohkot rungot ja monet objektiivit mukanaan kohteesta toiseen. Harrastelijalle kuitenkin löytyy monia hyviä kameravaihtoehtoja raskaiden järjestelmäkameroiden sijaan.

 

Siinä missä matkoilla kuvattiin aiemmin lähinnä omaksi ilokseen, ja muistoja itselle sekä matka kumppaneille, nykyään tärkeänä kriteerinä kameraa valittaessa mukana on myös mahdollisuus jakaa otetut valokuvat välittömästi sosiaaliseen mediaan. Seuraavat neljä kameramallia sopivat matkustajalle loistavasti, sillä ne ovat kuin pieniä järjestelmäkameroita ominaisuuksiltaan, mutta sen ohella ne voi myös kytkeä langattomasti nettiin älypuhelimen avulla.

 

  • Panasonic Lumix DMC-GM5
  • Sony a5100
  • Olympus Pen E-PL7

 

Jos et ole vielä tottunut kameran käyttäjä, jokainen edellä mainituista saattaa alkuun tuntua liian tekniseltä monine säätöineen ja näppäimineen. Älä kuitenkaan pelästy, sillä hyvä kamera on loistava investointi, ja vanha sanonta ”tekemällä oppii” pätee tässäkin. Esimerkiksi Sonyn a5100 on erittäin käyttäjäystävällinen ja sitä oppii käyttämään lähes huomaamattaan kuvatessa. Muihin mainittuihin kameroihin verrattuna, Sony pitää hallussaan myös selfie-etua, sillä näyttöruudun saa käännettyä halutessaan kuvaussuuntaan, joka helpottaa selfien ottoa. Kaikissa mainituissa kameroissa on myös videokuvaus, jonka avulla filmaat ikimuistoiset matkat HD-videolle.

 

Muita hyviä vaihtoehtoja matkakameroiksi ovat GoPron kamerat sekä harjoittelukameroiksi sopivat digipokkarit. GoPro on myös oiva valinta, jos suunnitelmissasi on harrastaa erilaisia urheilulajeja kuten sukellusta tai kiipeilyä. Helposti esimerkiksi käteen tai päähän kiinnitettävä GoPro vapauttaa kätesi toimimaan ja hoitaa kuvaamisen huomaamattasi. GoPron vesisuoja on myös käytännöllinen esimerkiksi sukeltaessa, ja miksei vesisateessakin, kuvatessa.

 

Kuvaa kokemuksesi matkustaessasi

Kehittyneen teknologian myötä matkustaessa tulee usein kuvattua entistä enemmän, sillä enää ei tarvitse säästellä filmiä vaan käytössä on äärettömiin riittävät muistikortit, jotka taltioivat tuhansittain kuvia. Epäonnistuneille otoksillekin on siis tilaa. Tämä puolestaan tuo mukanaan myös sen, että matkailija enää harvoin keskittyy kuvaamiseen kunnolla, ja kuvia tulee räpsittyä sieltä täältä sen enempää sitä miettimättä.

 

Neuvommekin siis mieluummin kokemaan uuden paikan ensin omien silmien läpi, ja tämän jälkeen ikuistavan ne kohdat, jotka ovat omalle silmälleen kaikkein kauneimpana. Tällä tavoin kameran kuvat merkitsevät sinulle enemmän, ja muistat aidosti kokemasi hetket katsoessasi kuvia matkan jälkeen.

 

Mikä on paras hetki kuvata turistikohteissa?

Turistikohteet ovat yhä suosittuja kuvauksen kohteita, mutta ne ovat lähes poikkeuksetta täyteen pakattuja kanssamatkustajista kameroineen. Mikäli mielit täydellistä ja turisteista tyhjää kuvaa suosituista kohteista kuten Eiffel-tornista, Big Benistä tai Miamin South Beachista, suosittelemme kiinnittämään huomiota kuvausajankohtaan. Aikaiset aamut ja myöhäiset illat eivät ole lomailevien turistien suosiossa, joten tällöin saat helpoiten kauniin kuvan tunnetusta kohteesta. Turistiruuhkat alkavat useimmiten aamupäivällä ja kestävät alkuiltaan saakka, ja näinä aikoina on turha olettaa olevansa yksin paikalla.

 

Turistikohteiden ja omaa silmää miellyttävien kohteiden lisäksi mahdollisia kuvauskohteita voivat olla paikalliset ravintolat ruokineen, katukuva, paikalliset ihmiset, luonto ja viheralueet, arkkitehtuuri tai vaikkapa vesistöt. Hyvällä kameralla ja tarkalla silmällä ikuistat varmasti itsellesi tärkeimmät ja merkittävimmät kohteet matkasi aikana.